
 

 
 

April 2020 

COVID-19 PIGOTT STINSON UPDATE: 
 BOARD MEETINGS  

Many questions have arisen for clubs since they closed from 12 noon on Monday the 23rd 
March 2020. 

A number of those issues relate to Board meetings.  I have set out some questions and 
answers to assist. 

Q.  Does the Board still need to have Board meetings? 

A.  Yes.  

Section 30(1) of the Registered Clubs Act sets out a number of rules which are 
deemed to apply to a club and will apply even if the rule is not contained in the Club’s 
Constitution.  Sub section 30(1) (c) provides that: 

“The governing body of the club shall hold a meeting at least once in each 
month of the year and minutes of all proceedings and resolutions of the 
governing body shall be kept and entered in a book provided for the purpose.” 

As ClubsNSW has indicated in its 3 April 2020 circular Liquor and Gaming NSW 
have issued a Statement of Regulatory Intent which acknowledges the 
unprecedented pressures on the industry and will accordingly take a reasonable and 
proportionate approach to compliance.   

What this means in relation to the legal requirements to have a monthly board 
meeting is not known. 

However apart from this statutory requirement, boards of clubs need to meet to 
monitor the performance of their clubs during the shutdown.  In particular they need 
to be able to make decisions to ensure the Club’s liquidity is not compromised during 
the shutdown.  

Q. Can the Board meet if all the directors are not in the same room? 

A.  Yes.   
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The Corporations Act allows board meetings to be called or held using any 
technology which is consented to by all directors.  For example, all directors on the 
board could consent to directors attending board meetings by using technology like a 
tele-conference, Skype or Zoom. 

The CEO can seek a standing consent from directors so that the consent applies to 
all board meetings.  This consent remains in place until such time as it is withdrawn 
by a director.  A director can only withdraw their consent within a reasonable period 
of time before the meeting. 

The ability for clubs to call and hold board meetings using technology automatically 
applies under the Corporations Act so it does not matter if it is not in the Club’s 
Constitution. 

Q. Do the same rules apply for meetings held with technology? 

A. Yes. 

Boards who are holding a “virtual” meeting should remember that the same 
obligations of confidentiality continue to apply.  A board member who is participating 
by way of Zoom or Skype or telephone should ensure he/she is in a room by 
themselves and cannot be overheard by others.  All board documents should be held 
securely and a club should have a policy that sets out a director’s obligations in this 
regard. 

Boards should remember to follow their ordinary procedures including accurate 
minutes and the disclosure of any material personal interests (in compliance with the 
Corporations Act and Registered Clubs Accountability Code). 

Voting rules are also the same.  For most Board decisions, a resolution will be 
passed if a simple majority (50% plus 1) of votes cast on the resolution are cast in 
favour. 

Q. Great, we are all digital; can the Board do away with signing the minutes? 

No.  

Section 251A of the Corporations Act requires a company to keep a minute books to 
record (amongst other things) proceedings and resolutions of directors' meetings and 
resolutions passed by directors without a meeting.  

If the minute books are kept in accordance with 251A then the club can rely on those 
minutes as evidence (unless the contrary is proved).  This “evidentiary value” 
includes: 

 the meeting is deemed to have been duly held and convened; 

 all recorded proceedings are deemed to have duly taken place; and 

 all recorded appointments are deemed to have been validly made. 
 
One of the key requirements is that the minutes of a meeting are signed by either the 
chair of the meeting or the chair of the next meeting.  

While Covid-19 means that legislation is rapidly changing, at this stage we still 
recommend that the Chair print and sign (with wet ink) the minutes. 

http://www5.austlii.edu.au/au/legis/cth/num_act/ca2001172/s9.html#resolution
http://www5.austlii.edu.au/au/legis/cth/num_act/ca2001172/s9.html#director
http://www5.austlii.edu.au/au/legis/cth/num_act/ca2001172/s9.html#resolution
http://www5.austlii.edu.au/au/legis/cth/num_act/ca2001172/s9.html#director
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Q. The Board needs to urgently decide on an issue but the next Board meeting is 
2 weeks away - do we have to wait until then? 

 
A.  No. 

Many club constitutions will have a provision that allows the Chairperson or Secretary 
to call a Board meeting.  This would also allow a meeting to be called by technology.  

The benefit of having an additional meeting is that ideas can be challenged and 
questions raised (as would ordinarily occur in a regular Board meeting).  All directors 
must be given reasonable notice to enable them to participate in the meeting. 

Q. The Board has some routine matters to approve; can we pass a circular 
resolution?  

A. Probably, it depends on your constitution.  

For straight forward and uncontentious matters that do not need to be debated a 
“circular resolution” may be appropriate. 

Section 248A of the Corporations Act provides that the directors can pass a 
resolution without a board meeting if all directors of the company which are entitled to 
vote on the resolution sign a document containing a statement that they are in favour 
of the resolution set out in the document.   

Section 248A is a “replaceable rule” in the Corporations Act.  In practical terms, for 
most clubs this means that a board can only use this section to pass a resolution 
without a board meeting if the club’s constitution or its by-laws allow it to do so.  It 
also means that it is possible that a club’s constitution could have adopted a variation 
of the rule (for example allowing a resolution to be passed if a majority (i.e. 50%+1) 
or some other percentage (66% or 75%) of directors sign the circular resolution). 

The passing of a resolution without a board meeting pursuant to section 248A (that 
has not otherwise been varied by a Club’s constitution) would involve: 

(a) the CEO or chairperson issuing the resolution to all directors of the club, 
preferably by email; and 

(b) each director printing a copy of the resolution; 

(c) each director signing (i.e. with wet ink) the resolution; 

(d) each director returning a copy of the signed resolution to the CEO or 
chairperson by scanning a copy of the signed resolution to the CEO or 
sending a photograph of the signed resolution to the CEO or posting it to the 
CEO. 

Q. Are there alternatives to printing, (wet ink) signing and scanning? 

Yes, however the legal position is unclear under the Corporations Act. 

The Federal Treasurer has recently been given the power to modify the operation of 
some provisions of the Corporations Act.  
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Once further information has been released we will be better placed to understand 
how much flexibility will be given to clubs in relation to their obligations under the 
Corporations Act on this point and generally.  

However in our view and in the meantime, having regard to the unprecedented times, 
and provided it is not inconsistent with a club’s constitution, a Board could pass a 
resolution to put a system in place which would allow directors to pass a resolution 
by sending a reply email saying “I agree” with their name printed below in response 
to the proposal outlined in the email from the CEO or the Chairperson.  The Board 
could consider approving the following resolution:  

“RESOLUTION 
 
A resolution in writing signed by all the directors shall be as valid and effectual 
as if it had been passed at a meeting of the Board duly convened and held.  
Any such resolution may consist of several documents in like form each 
signed by one or more directors.  The resolution shall be passed when the 
last director signs the document containing the resolution.  In addition to this, 
a resolution may be passed by the Board if the proposed resolution is emailed 
to all directors and each director agrees to the proposed resolution by sending 
a reply email to that effect.  The resolution shall be passed when the last 
director sends his or her reply email agreeing to the proposed resolution.” 
 

This should probably be treated as an interim measure only and a specific rule 
allowing board resolutions to be passed by reply email should be formally 
incorporated into the club’s constitution at a future annual general meeting. 
 
We encourage Boards to exercise caution in the use of circular resolutions.  Good 
governance still requires directors to discuss and question ideas.  Circular resolutions 
including those by way of email (if not inconsistent with a club’s constitution) should 
not be used to stymie debate or discussion.  Instead it can enable boards to continue 
to communicate and deal with simple straight forward issues not only while face to 
face meetings are impacted by Covid-19 but beyond then if used properly. .  
 

Further information 

If you have any questions regarding the matters raised in this article, or any other matter, 
please contact your usual contact at Pigott Stinson or the author, Bruce Gotterson. 
 
This Newsletter is produced by Pigott Stinson. It is intended to provide general information only. The contents of this Newsletter 
do not constitute legal advice and should not be relied upon as legal advice. Formal legal advice should be sought from us in 
respect of the matters set out in this Newsletter. Liability limited by a scheme approved under Professional Standards 
Legislation. 


